Ελλάδα

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι τη Δευτέρα

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι, με τα φαινόμενα να διαρκούν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι τη Δευτέρα
Φωτογραφία: Original uploader was Templar52 at el.wikipedia / Attribution / Wikimedia Commons

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Η επιδείνωση του καιρού οφείλεται στη διέλευση δύο διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών, που προκαλούν εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες. Σε ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, κυρίως κατά τις μετακινήσεις τους.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία σήμερα Κυριακή

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, όπου οι έντονες βροχές και καταιγίδες θα διαρκέσουν έως αργά τη νύχτα. Επίσης, θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με προβλέψεις για ισχυρές καταιγίδες.

Στη δυτική Ελλάδα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Ιονίου έως το μεσημέρι και στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως το απόγευμα. Για την Αττική προβλέπονται βροχοπτώσεις, με τα εντονότερα φαινόμενα από το μεσημέρι προς το απόγευμα, χωρίς ωστόσο η περιοχή να βρίσκεται σε ζώνη ειδικής προειδοποίησης.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν. Στα νησιά του Ιονίου προβλέπονται κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στα Δωδεκάνησα οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ.

Η γενικότερη αστάθεια ενδέχεται να διατηρηθεί και την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, με βροχοπτώσεις σε διάφορα τμήματα της χώρας, αν και οι περιοχές και οι ώρες εκδήλωσης των ισχυρότερων φαινομένων θα αποσαφηνιστούν μέσα από τις επόμενες προγνώσεις της ΕΜΥ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, να αποφεύγουν περιοχές με κίνδυνο πλημμυρών και να ασφαλίσουν αντικείμενα σε μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κοντά σε ρέματα και χειμάρρους, καθώς και η αποφυγή υπαίθριων ή θαλάσσιων δραστηριοτήτων λόγω του κινδύνου από κεραυνούς.