Ελλάδα

Πλάκα: Φωτογραφίες-σοκ από τους κομμένους χαλκοσωλήνες – Το αέριο έτρεχε 5,5 ώρες

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την αυτοψία στο κτίριο της Πλάκας αποκαλύπτουν τους κομμένους χαλκοσωλήνες που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη με 6 νεκρούς. Η διαρροή αερίου διήρκεσε 5,5 ώρες και ο χαλκός που αφαιρέθηκε είχε αξία μόλις 20 ευρώ.

Πλάκα: Φωτογραφίες-σοκ από τους κομμένους χαλκοσωλήνες – Το αέριο έτρεχε 5,5 ώρες
Φωτογραφία: Mass Communication Specialist 3rd Class Katherine Boeder / Public domain / Wikimedia Commons

Σοκάρουν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την αυτοψία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο κτίριο της Πλάκας, όπου η φονική έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Τα στιγμιότυπα, που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 31 Οκτωβρίου 2026 μέσω της εκπομπής «Εξελίξεις Τώρα», αποτυπώνουν τους χαλκοσωλήνες από τους οποίους οι τρεις συλληφθέντες φέρονται να αφαίρεσαν κομμάτια για να τα πουλήσουν έναντι πιθακών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν κόφτη για να αφαιρέσουν ένα μικρό τμήμα χάλκινου σωλήνα από τον μετρητή του κτιρίου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε διαρροή φυσικού αερίου που διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες, μέχρι να σημειωθεί η έκρηξη που κατεδάφισε το κτίριο. Η τραγική ειρωνεία; Η αξία του χαλκού που αφαιρέθηκε υπολογίζεται μόλις στα 20 ευρώ.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της δολιοφθοράς

Στα ντοκουμέντα φαίνεται το σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε ο χαλκοσωλήνας, αλλά και οι σωληνώσεις που υπέστησαν τη ζημιά. Δύο κίτρινες βαλβίδες διακρίνονται στις εικόνες – αν είχαν κλείσει, η παροχή θα είχε διακοπεί και η τραγωδία θα είχε αποτραπεί. Το υλικό από κάμερες ασφαλείας, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του μηχανισμού φυσικού αερίου, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη συνδέεται με τη δολιοφθορά.

Το ποινικό παρελθόν των τριών συλληφθέντων

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων. Ο 55χρονος Έλληνας απασχολεί τις Αρχές από το 1985, με συνολικά 46 συλλήψεις για κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά. Ο 37χρονος Έλληνας συνελήφθη για πρώτη φορά το 2008 και μετρά 14 συλλήψεις, ενώ ο 34χρονος Αλβανός έχει καταγραφεί σε 20 συλλήψεις. Συνολικά, και οι τρεις έχουν συλληφθεί 78 φορές, με τις περισσότερες από αυτές να καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας βαρύτατη δικογραφία. Μεταξύ των κατηγοριών περιλαμβάνονται ο εμπρησμός από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο με αποτέλεσμα τον θάνατο, η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και η επικίνδυνη σωματική βλάβη.