Αυστηρές κυρώσεις σε βάρος των υπεύθυνων για τα επεισόδια που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις της Gen Z προανήγγειλε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Ο ίδιος απέδωσε τα περιστατικά βίας σε αριστερές ομάδες επιρρεπείς στη βία και σε ταραχοποιούς από την κοινότητα των μεταναστών, τονίζοντας ότι οι δράστες έχουν εντοπιστεί και θα λογοδοτήσουν.
Παρά τα μεμονωμένα περιστατικά βίας σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο, η στρατηγική των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας χαρακτηρίστηκε επιτυχής. Σύμφωνα με τον κ. Ντόμπριντ, η μαζική παρουσία και η αποκεντρωμένη ανάπτυξη δυνάμεων απέτρεψαν ακραίες καταστάσεις, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι υπεύθυνοι για λεηλασίες δεν ήταν φοιτητές.
Πολιτικές αντιδράσεις και διαφωνίες
Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις στην Κολωνία κατελήφθησαν από εξτρεμιστές που κλιμάκωσαν σκοπίμως την κατάσταση. Όπως επεσήμανε, όποιος επιτίθεται στην αστυνομία πλήττει το κράτος δικαίου και τα μέτρα απέναντι στους δράστες θα είναι αποφασιστικά.
Αντίθετα, ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε αμφιβολίες για τις αναφορές σχετικά με το μεταναστευτικό υπόβαθρο των δραστών, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές διακρίσεις απαράδεκτες. Παράλληλα, συμφώνησε ότι οι εξτρεμιστές που τραυματίζουν αστυνομικούς και προκαλούν υλικές ζημιές πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά για τις πράξεις τους.
Καταδίκη της βίας από κόμματα και διοργανωτές
Την καταδίκη τους για τα επεισόδια εξέφρασαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Η αρχηγός των Πρασίνων, Φραντσίσκα Μπράντνερ, τόνισε ότι η βία βλάπτει τον νόμιμο σκοπό των ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ η επικεφαλής της Αριστεράς, Ινές Σβέρτντνερ, ζήτησε να μην ξεθωριάσουν τα αιτήματα της νέας γενιάς εξαιτίας μικρών ομάδων. Από την πλευρά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η Αλίς Βάιντελ απέδωσε τις ταραχές σε πολιτικές που προωθούν τον αριστερό εξτρεμισμό και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Απόσταση από τα επεισόδια πήραν και οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων. Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «H Gen Z ρυθμίζει» δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία επιρροή στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά το πέρας των διαδηλώσεων.