Μια ακόμη δυναμική έκκληση υπέρ της ειρήνης έκανε ο πάπας Λέων ΙΔ΄, κατά τη διάρκεια λειτουργίας που τελέστηκε στη Ρώμη για την Ημέρα των νεκρών. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στα θύματα των συγκρούσεων και στην ανάγκη τερματισμού της ένοπλης βίας.
«Αυτές τις στιγμές θέλουμε να προσευχηθούμε υπέρ όσων έχασαν πρόσφατα ένα αγαπημένο τους πρόσωπο», τόνισε ο Βορειοαμερικανός ποντίφικας απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε εκείνους στους οποίους η ασύλληπτη βία του πολέμου στέρησε έναν δικό τους άνθρωπο.
Η ελπίδα για διάλογο και ειρηνικές πρωτοβουλίες
Ο ποντίφικας εξέφρασε την ελπίδα τα δάκρυα τόσων μητέρων, παιδιών και ηλικιωμένων να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα. Συγκεκριμένα, ευχήθηκε τα δάκρυα αυτά «να καταφέρουν να αγγίξουν τις συνειδήσεις εκείνων που έχουν την ισχύ για να σιγήσουν τα όπλα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πάπας Λέων ΙΔ΄ αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ευχήθηκε η συνεργασία που κατέστησε δυνατή την εκεχειρία στην πολιορκημένη πόλη Ολέσκι «να ενισχύσει τη βούληση για διάλογο και να οδηγήσει σε νέες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης».