Νέος κύκλος ερευνών σχετικά με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει μετά την έφοδο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Κτηνιατρική Υπηρεσία στα Τρίκαλα. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται ενισχύσεις προηγούμενων ετών, με το υλικό και τα αρχεία που κατασχέθηκαν να αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής χρημάτων σε δικαιούχους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί, λίγο μετά τις 10:00, από στελέχη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μαζί με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Τα στελέχη αποχώρησαν αργά το βράδυ, μετά τις 23:00, έχοντας ελέγξει έγγραφα, φακέλους και ψηφιακό υλικό. Ανάλογη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως και στα γραφεία του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.
Στο επίκεντρο πιστοποιητικά και υπηρεσιακοί παράγοντες
Το υλικό που ερευνάται αφορά την καταβολή ενισχύσεων σε περίπου 40 κτηνοτρόφους. Περιλαμβάνει πιστοποιητικά μετακίνησης βοοειδών, καθώς και βιβλία και δελτία μεταβολών ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η πιθανή εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίζονται δικογραφίες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αδικήματα που προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση.
Παράλληλα, στις ερευνητικές κατευθύνσεις περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο ψευδών βεβαιώσεων και η ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δράσης, δεδομένου ότι οι υποθέσεις φέρονται να αφορούν περισσότερα πρόσωπα. Το ζητούμενο είναι εάν από τις διασταυρώσεις των εγγράφων θα προκύψουν αναντιστοιχίες στις δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου.
Τοποθετήσεις κτηνοτρόφων και προηγούμενες υποθέσεις
Κτηνοτρόφοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι τίμιοι επαγγελματίες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι υπήρχαν στοιχεία που «φώναζαν» εδώ και καιρό. Σημειώνεται ότι τα Τρίκαλα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας και το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ανακοινώσει υπόθεση εννέα κτηνοτρόφων που κατηγορήθηκαν ότι δήλωναν περισσότερα βοοειδή ή ανύπαρκτα ζώα για να λάβουν ενισχύσεις.