Στο επίκεντρο της αξιολόγησης της Αθήνας βρίσκεται το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και την επικράτηση των Δημοκρατικών. Το αποτέλεσμα αυτό περιορίζει τα περιθώρια του Ντόναλντ Τραμπ, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Οι πρώτες τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη υπήρξαν προσεκτικές, τονίζοντας τη διακομματική στήριξη. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπερβαίνουν τους εκλογικούς κύκλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι το στρατηγικό βάθος θα διατηρηθεί. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και ότι καμία μεγάλη συμφωνία δεν θα επηρεαστεί.
Ο ρόλος της ομογένειας και οι επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Αθήνα στην εκλογική νίκη επτά Ελληνοαμερικανών στο νέο Κογκρέσο. Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν παραδοσιακά επιφυλακτική στάση απέναντι στην Άγκυρα, εκτιμάται ότι η ισχυρή παρουσία της ομογένειας θα προσφέρει πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο νέος συσχετισμός δυνάμεων θα δημιουργήσει θεσμικά εμπόδια στην προσωπική διπλωματία που είχε αναπτύξει ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ζήτημα της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35, θεωρείται πλέον ότι η Τουρκία δεν μπορεί να βασίζεται σε προσωπικές παρεμβάσεις.
Ενεργειακά έργα και περιφερειακή σταθερότητα
Τα νέα δεδομένα στην Ουάσιγκτον αναμένεται να συνυπολογιστούν από την Τουρκία και σε σχέση με την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, καθώς και σε άλλες διεκδικήσεις. Παράλληλα, η στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά εγχειρήματα της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά ισχυρότερο θεσμικό έρεισμα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το νέο Κογκρέσο θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2027, ορισμένοι κύκλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν απρόβλεπτες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, αν και γενικώς εκτιμάται ότι ο «Τραμπισμός» παραμένει ενεργός.