Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την ετήσια οινική εκδήλωση «ΟιΝοτικά Αθήνας 2026», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου, από τις 12:00 έως τις 20:00. Η διοργάνωση, την οποία υπογράφει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete, φιλοξενεί 30 οινοποιεία του νησιού και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες της εστίασης και του εμπορίου όσο και στο ευρύ κοινό των οινόφιλων.
Η εκδήλωση αναδεικνύει τη δυναμική εξέλιξη του κρητικού αμπελώνα και την επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν λευκές ποικιλίες όπως το Βιδιανό, το Θραψαθήρι και το σπανιότερο Πλυτό, καθώς και ερυθρές όπως το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Ρωμέικο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές εκφράσεις των κρασιών, διαπιστώνοντας πώς το μικροκλίμα και οι επιλογές των παραγωγών διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Masterclasses με επίκεντρο το Λιάτικο και τα ορεινά αμπελοτόπια
Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά masterclasses υπό την καθοδήγηση ειδικών. Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Crete in Motion» και επικεντρώνεται στα παλιά αμπέλια, τα ορεινά αμπελοτόπια και τις νέες προσεγγίσεις στην αμπελοκαλλιέργεια. Το δεύτερο masterclass είναι αφιερωμένο στο Λιάτικο, με εισηγητές τον Γιάννη Καρακάση MW και τον καθηγητή Αμπελουργίας Στέφανο Κουνδουρά, εξετάζοντας την επίδραση του τόπου και των τεχνικών στη συγκεκριμένη ερυθρή ποικιλία.
Η φετινή συνάντηση συμπίπτει με τη χρονιά κατά την οποία η Κρήτη φέρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας, γεγονός που ενισχύει τη σύνδεση του τοπικού οίνου με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Η είσοδος για τους επαγγελματίες είναι δωρεάν με ηλεκτρονική εγγραφή, ενώ για το κοινό διατίθενται εισιτήρια προπώλησης.